Zrnková káva
2. 8. 2012, 11:20
Káva, káva, káva. Zrnková, rozpustná, s cukrem, mlékem, černá. Základem je samozřejmě pokaždé plod kávovníku. Ovšem výsledný produkt, tedy onen lahodný mok, to už je otázka nekonečného počtu variant. Základem je káva zrnková.
Zrnková káva
Zrnková káva. Ano, všichni víme, jak vypadá, že je třeba zrnka semlít a poté přelít horkou vodou, abychom vytvořili onen pověstný mok. Ale co jsou ta "zrnka" vlastně zač? Káva je v podstatě směsí plodů různých druhů kávovníku. Prášek určený k výrobě nápoje se získává mletím pražených semen. Nejčastěji se setkáváme - tedy alespoň v našich zeměpisných šířkách - s plody Coffea robusta a Coffea arabica.
Zrnka Arabika a Robusta
V našich zeměpisných šířkách se k výrobě kávy nejčastěji používají zrna Arabika a Robusta. První zmíněný druh zrnkové kávy je káva o něco vyšší kvality. Obsah kofeinu v ní je nižší. Arabika se dále vyznačuje opravdu velmi širokým spektrem delikátních chutí a vůní. Její zrna jsou větší než u Robusty. Tento typ zrnkové kávy je tedy kvalitnější a s tím je logicky spojen i fakt, že její pražení je o něco náročnější. Zrna Arabica jsou citlivější na teplotu během pražení kávy.
Robusta není tak náročná
Zrnka kávy Robusta tvoří asi 25 procent světové produkce kávy. Její zrnka jsou menší než u druhu Arabica. Tento typ kávy je chuťově silnější a více zemitý. Je to dáno i prostým faktem, že obsahuje přibližně dvakrát více kofeinu než arabika. Jedná se sice o kávu o trochu nižší kvality, na trhu lze ale zakoupit například i velmi kvalitní jednodruhové robusty, které jistě zaujmou i ty náročnější milovníky kávy.
Co dále se zrnky
Pravdou je, že pokud si chcete s každým šálkem kávy vychutnat to nejčerstvější a nejvoňavější aroma, je právě zrnková káva tou pravou pro vás. Obchodů, kde jsou k dispozici přístroje na její umletí však podstatně ubylo. Nejlepším řešením je tedy pořídit si mlýnek na zrna přímo domů. Budete si tak moci připravit každičkou porci zcela čerstvě. A věřte, že vůni právě umletých kávových zrn se skutečně nic nevyrovná. A to ať už půjde o zrnka arabiky nebo robusty.