Instantní káva
31. 7. 2012, 14:29
Spousta z nás dává přednost instantní kávě před tou klasickou zrnkovou? Proč? A jaký je vlastně mezi jednotlivými druhy kávy rozdíl? Je instantní káva vyrobena z ropy? Ale samozřejmě že ne! Nebojte se. Jedná se o kávu pravou, kvalitní!
Instantní káva
Instantní káva se od klasické zrnkové v podstatě neliší. Je vyráběna ze stejných zrn kávovníků. Dokonce i první fáze výroby instantní kávy jsou totožné. Kávová zrna se praží a melou. Poté projde sypký černý prášek několika kávovary a vzniklá směs se dále suší. Tím vzniknou malé granule rozpustné kávy. Tedy žádná ropa ani chemie. Granule se pak doupraví, aby byla zachována čerstvost kávy.
Světlejší nebo tmavší instantní káva?
Možná jste si všimli toho, že instantní káva je někdy tmavší, někdy mají granule poněkud světlejší odstín. Čím je to způsobeno, ptáte se? Granule instantní kávy jsou po usušení podrobovány ještě dalším procesům, které se mají postarat o zachování čerstvého aroma i chuti. Existují dvě varianty, jak toho dosáhnout. Metoda takzvaného sprejování využívá proudu horkého vzduchu. Vznikají tak rozpustné granule velmi tmavé barvy. Tato metoda je sice levnější, horký vzduch ale bohužel odebírá kávě některé z přírodních charakteristik.
Světlejší instantní káva
Druhou metodou dodatečného upravování instantní kávy je vymrazování. Tento proces je dražší a složitější, ale zachovává kávě veškerá její specifika, vůni, chuť. A co ještě k výrobě instantní kávy dodat? Možná vás překvapí, že se nejedná o nic nového. Na trhu je instantní káva už více než sto let. Její výrobu zahájil japonský vědec v Chicagu už na počátku dvacátého století. Největší úspěchy ale zaznamenala firma Nescafé o několik let později. Pomáhala tehdy Brazílii s řešením problému nadbytku kávových bobů. Dnes název firmy v podstatě považujeme ze synonymum k instantním kávám.
A proč rozpustnou?
Rozpustnost kávy má spoustu předností. Žádný logr v ústech s posledním douškem kávy. Ledová káva ... jen těžko byste vytvořili pochoutku se šlehačkou a kopečkem vanilkové zmrzliny z klasického českého turka.