Druhy kávy
31. 7. 2012, 13:58
Káva, káva, káva. Fenomén již mnoho a mnoho let, desetiletí, staletí. Pije se všude na světě. Není se čemu divit, že druhů kávy se dnes v podstatě nelze dopočítat. Vždyť pokud bychom se o to snad i chtěli pokusit, je potřeba nejdříve si ujasnit, zda se bavíme o surovině nebo výsledném nápoji.
Druhy kávy
Druhů kávy se nedopočítáme. Pojďme se ale podívat alespoň na některé z nich trochu zblízka. Ujasněme si tedy nejdříve, že se budeme nejdříve zabývat druhy kávy coby suroviny, nikoli nápoje. Ale i tak, kde začít? Země původu? Odrůda kávovníku? Káva zrnková, mletá nebo rozpustná? Druhy kávy to je prostě věda. Která je kvalitní a nejlepší? Poradíme, ujasníme.
Řešme druh kávy
Začněme tedy tak trochu od konce. Tedy káva zrnková, mletá, rozpustná. Kterou zvolit? Která je tou nejlepší? Samozřejmě, že do velké míry kvalitu kávy ovlivní její původ a odrůda kávovníku. Ale zpracování zrn je možná ještě podstatnější. Asi nejlepší volbou je káva zrnková. Důvod a vysvětlení jsou nasnadě. V případě zrnkové kávy neriskujete její vyčpělost. Kávu si vždy namelete čerstvou a už během toho se necháte hýčkat její vůní. K tomu je ale samozřejmě nutné vybavit vaši domácnost mlýnkem na kávu nebo popřípadě kávovarem, jehož je mlýnek součástí. Pokud netrváte na každičké dávce kávy v té nejčerstvější podobě, kupte kávu již mletou. Rozpustná káva má aroma asi nejmenší, nejslabší.
Specifické druhy kávy
Když už jsme zabředli do způsobů zpracování zrn kávy, podívejme se trochu blíže na specifické druhy kávy. Tedy na druhy kávy, jejichž specifičnost spočívá právě ve zpracování. Zelená káva. Cože? Kávová zrna se zpravidla sklidí, usuší, upraží a semelou. V případě zelené kávy je proces pražení vynechán. A co se zelenou kávou? Vedle toho, že se jedná o skutečný gurmánský zážitek, jsou právě tomuto druhu kávy přikládány pozitivní vlivy na hubnutí. Vyzkoušejte tedy zelený druh kávy.
Druhy kávy u nás
Co se týká rozlišení druhů kávy podle odrůdy kávovníku, patří u nás k těm nejkvalitnějším a nejoblíbenějším arabika a robusta. První je chuťově výraznější, druhá obsahuje o něco více kofeinu. Stačí, abyste si vybrali.