Rozpustná káva
1. 8. 2012, 9:31
Každý opravdový milovník kávy má samozřejmě tu svou oblíbenou, nejlepší. Někteří nenechají dopustit na pravého silného černého turka s bohatou sedlinou. Jiní dávají přednost kávě rozpustné. Po jejím vypití ne dně hrnku žádnou sedlinu nenaleznete.
Rozpustná káva
Všichni víme, co se pod označením rozpustná káva skrývá. Vždyť už její označení nám velmi napovídá. Rozpustná káva nezanechává po jejím vypití žádnou sedlinu na dně hrnku, tedy logr. Někteří milovníci kávy ji mají v oblibě právě z tohoto důvodu. Nehrozí totiž žádné nepříjemné pozření sedliny právě ve chvíli, kdy si chcete užít a vychutnat ten poslední doušek své kávy.
Proč rozpustnou kávu?
Rozpustná káva nezanechává žádný logr, neboli sedlinu. Proto si ji mnozí oblíbili. Liší se ale od klasické kávy ještě v něčem dalším? O co se vlastně jedná? Jak je dosaženo rozpustnosti kávy? Možná vás překvapí už fakt, že rozpustná káva není na trhu žádným nováčkem. Ačkoli skuteční odborníci na kávu a gurmáni ji stále ještě odmítají přijmout za zcela plnohodnotný druh kávy, obchodníci jsou zcela opačného názoru. Rozpustná káva je velmi významným obchodním artiklem už více než sto let.
Historie rozpustné kávy
První rozpustné kávové granule vyrobil japonský vědec Sartori Kato roku 1901 v Chicagu. Již o osm let později byla rozpustná káva zcela běžně k dostání na americkém trhu. Ale největší úspěch takto vyráběné kávy zaznamenala až firma Nescafé. Její výrobce, společnost Nestlé, tehdy pomáhala Brazílii s řešením problému nadbytku kávových bobů.
Jak vyrobit rozpustnou kávu?
Nevěřte rozhodně pověrám, že se jedná o ropný produkt nebo "chemikálii" záhadného složení namíchanou v laboratořích. Výroba rozpustné kávy se alespoň v prvních fázích nijak neliší od klasického postupu. Zrnka kávovníků jsou po sklizení upražena a semleta. Poté procházejí několika kávovary. Vzniká směs, která po usušení dá vzniknout právě rozpustným kávovým granulím. Ty se pak ještě doupravují buďto takzvaným sprejováním nebo vymrazováním. Obě metody vedou k uchování granulí v co nejčerstvějším stavu.