Česká káva
31. 7. 2012, 14:00
Pití kávy má u nás dlouholetou tradici samozřejmě. Většina z nás dává přednost kvalitní zahraniční kávě. Mluvíme-li tedy o surovině jako takové. Brazílie, Kolumbie, Indonésie a tak dále. V tom asi není žádných pochyb či sporů.
Česká káva
Co si představit pod označením česká káva. Samozřejmě v našich zeměpisných šířkách nejsou podmínky vhodné k tomu, abychom produkovali kávu. Postupme ale od suroviny jako takové ke způsobům zpracování a především přípravy kávy. Je pro Čechy typické spíše pití kávy instantní nebo zrnkové? A umíme si připravit nějakou typicky českou kávu? A děláme to vůbec správně?
Češi a káva
Čím jsou Češi specifičtí, co se přípravy a pití kávy týká? Bohužel musíme konstatovat, že především tím, že už při její přípravě dělají spoustu chyb, které bohužel ochudí výsledný efekt o pravé aroma a dokonce i chuť kávy. Tak například "klasický český turek". Většina z vás asi žije spokojeně v představě, že víte, co se pod tímto označením kávy skrývá a že turka umíte během několika minut připravit. Je tomu ale skutečně tak?
Český turek
Český turek je opravdu českou specialitou. Lžička mleté kávy zalitá vroucí vodou přímo z konvice. Právě vařící voda bere chuť i aroma. Přesto si turka vaříme asi nejčastěji. Ve světě se s takovou věcí nesetkáme. Mnozí Češi navíc zaměňují pojem turek a arabská káva. Arabská káva sice také jako turek zanechává po vypití na dně šálku sedlinu. Způsobem přípravy se ale podstatně liší. Je potřeba mít speciální nádobu zvanou džezva. V ní se káva smísí s vlažnou vodou a až poté je směs zahřívána. Jedině tak arabská káva získá typickou pěnu. Takže pozor - turek a arab to je podstatný rozdíl.
Češi a rozpustná káva
Vedle klasického turka jsme si zvykli pít i kávu rozpustnou. Opět ale pozor například na markantní rozdíl mezi tím, co se skrývá pod označením pravé italské epresso, a tím, jakou kávu za toto vydávají Češi. Řidší, slabší presso, často bohužel vyčpělé. Naštěstí se nabízí spousta kvalitních kávovarů. Tak pokud si nevíte s kávou rady, využijte jich.