Turecká káva
30. 7. 2012, 10:47
Turecká káva nebilo "turek". Horký nápoj černé barvy, bez kterého si mnozí z vás prostě nedokážou představit život, dokonce snad ani probuzení a probrání se do nového dne. O co se ale vlastně jedná? Co je to ten pověstný "turek"?
Turecká káva
Tureckou kávu bychom neměli zaměňovat s arabskou. Vždyť dokonce objednat si v muslimské zemi "turka" by mohlo být společenským faux-paux. Turecká káva je naší českou specialitou. Možná právě proto také i dnes, když existuje nesčetně jiných variant kávy, mnozí nenechají na toho klasického českého turka prostě dopustit. A o co tedy jde a jak pravého turka připravit?
Pravá turecká káva!
Není káva jako káva a není turek jako turek. Pro správnou tureckou kávu jsou podstatné nejen dobře zvolená zrnka ale i dodržení postupu její přípravy. Jednoduše tedy zapomeňte na sklenici, do ní vhozenou lžičku s černým práškem a následné zalití vařící vodou. Zapomeňte na to všechno v případě, že si chcete vychutnat skutečně pravou tureckou kávu, její chuť i dokonalé aroma. Příprava pravé turecké kávy není jen tak!
Příprava pravé turecké kávy není jen tak!
Jak tedy připravit tu pravou tureckou kávu? Návodů na to, jak dosáhnout té správné chuti a aromatu je plný internet. Podívejte se například i na stránky firem, které se zabývají prodejem kávy a všeho dalšího, co s ní souvisí, především tedy přístrojů sloužících při její přípravě. Na nějaký ten recept rozhodně narazíte. Jak na to? Pravá turecká káva se připravuje v džezvě. Jedná se o speciální nádobu, kterou na internetu jistě seženete. Do džezvy se nasype 7 g vynikající mleté kávy a zalije se 100 ml studené vody. Teprve poté se obsah přivede k varu. Jedině pokud budete postupovat takto, dojde k vytvoření husté pěny. Po opadnutí pěny je třeba tohle vše ještě 2x zopakovat. Poté necháme sednout kávovou sedlinu. Vychutnáme si její vůni a těšení se na první doušek.
Turek z kvalitních surovin
Velmi důležitý je nejen postup přípravy turecké kávy ale samozřejmě i suroviny. K nejkvalitnější kávě v našich zeměpisných šířkách se řadí arabica. A pokud si navíc její velká zrnka umelete zcela čerstvá doma...