Pražírna kávy
30. 7. 2012, 10:24
Pod označením káva si většina z nás představí horký nápoj černé barvy. Někdo si kávu "zpestří" cukrem, někdo mlékem či smetanou, jiní dokonce rumem, likérem, whiskou a podobně. Na začátku je ale pokaždé černý prášek a horká voda.
Pražírna kávy
Na začátku je ale pokaždé černý prášek a horká voda. A je tomu skutečně tak? Kde se vlastně bere onen "černý prášek", k přípravě jakékoli kávy naprosto nepostradatelný? Tento prášek, který se k výrobě lahodného nápoje používá, se získává pražením semen kávovníku a následným semletím těchto zrn. Právě pražení kávy je tím nejdůležitějším úsekem její výroby.
Pražení je nejdůležitější
Právě pražení kávy je tou nejdůležitější fází výroby kávy. Proto ji zpravidla přenecháváme odborníkům. Nejdůležitějším faktorem je teplota, při které zrnka kávy pražíme. Jedná se o umění a zároveň tak trochu vědu. Slůvko "správná teplota" je zcela namístě. Upraží-li se zrna při nižší teplotě nebo nedostatečně dlouho, káva má nevýrazně rozmazanou chuť. A naopak pokud se praží příliš dlouho nebo při vysoké teplotě, pak je káva nedobrá, slabá a má spálenou pachuť. Je to ale věda, že?
Pražení kávy to je kumšt
Při pražení kávy hraje roli i velikost zrn. Rozdíl je například i mezi dvěma u nás nejběžnějšími druhy, tedy mezi zrny arabika a robusta. Robusta má zrnka menší. Ta se sice praží o něco snadněji, jedná se ovšem o kávo u něco méně kvalitní ve výsledku. Naopak větší zrnka arabika vyžadují během pražení větší opatrnost, vzniká ale káva mnohem kvalitnější. Během pražení je velmi důležité, aby byla zrna v neustálém pohybu. Jedině tak lze předejít jejich spálení.
Můžeme pražit i my?
Chtěli byste si připravit kávu zcela od počátku? Asi tedy těžko byste si vypěstovali kávovníky na balkóně či zahrádce. Věřte ale, že upražit už si ji doma můžete. Existují a na trzích se nabízejí i malé domácí pražičky kávy. Doporučujeme ale spíše obrátit se na odborníky. Ideálním kompromisem může být například to, že si necháte zelené plody kávy upražit v soukromé, osvědčené malé pražírničce.